Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Εργασία:Προστασία Δελφινιών και Φαλαινών

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, υπήρξε επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία της «Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας Δελφινιών και Φαλαινών», η οποία έχει ως αντικείμενο εργασίας τη μελέτη και την προστασία των κητωδών στη χώρα μας.

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας είναι οι εξής:

ü Συλλογή και συστηματική καταγραφή στοιχείων για την παρουσία κητωδών στην Ελλάδα (είτε πρόκειται για ζώα που μετακινούνται, είτε για λείψανα ζώων).

ü Αναγνώριση των ειδών τους.

ü Διάσωση όσων χρειάζονται φροντίδα και υποστήριξη (σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών).

ü Ενημέρωση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

ü

Η μελέτη και η προστασία των κητωδών απαιτεί τη συνεργασία και τη βοήθεια κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη και κάθε κρατικού ή ιδιωτικού φορέα.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ Ή ΑΡΡΩΣΤΟ

Προηγούμενες απαραίτητες ενέργειες:

1) Βεβαιωθείτε ότι το ζώο ζει. Αν δεν αναπνέει, αγγίξτε απαλά το ρουθούνι στην κορυφή του κεφαλιού. Αν ζει θα δείτε κάποια κίνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποτέ νερό, άμμο ή οτιδήποτε άλλο μέσα στο ρουθούνι.

2) Αν παραμένει στα ρηχά, ποτέ μην το επιστρέψετε στα βαθιά. Κρατήστε το κοντά στην παραλία και σταθεροποιήστε το σώμα του να κάθεται με την κοιλιά απαλά σε αμμώδη βυθό (ή βάλτε από κάτω του κάτι μαλακό, να μην ξύνεται στις πέτρες). Εννοείται ότι το ρουθούνι είναι πάντοτε έξω από το νερό και το ζώο διατηρείται πάντοτε μπρούμυτα και ποτέ πλάγια ή ανάσκελα.

3) Προστατέψτε το δέρμα του από ξήρανση (σκάσιμο) ή εγκαύματα. Αλείψτε ολόκληρο το σώμα του με βαζελίνη (με εξαίρεση τα μάτια και την περιοχή γύρω από το ρουθούνι). Σκεπάστε μετά το σώμα με βρεγμένο ανοιχτόχρωμο ύφασμα (π.χ. σεντόνι), αφήνοντας πάντα ελεύθερα όλα τα πτερύγια (τα μπροστινά, το ραχιαίο και την ουρά), το ρουθούνι και τα μάτια.

Μην το μετακινείται χωρίς λόγο. Ποτέ δεν το τραβάμε από τα μπροστινά πτερύγια, ούτε χρησιμοποιούμε σχοινιά, δίχτυα, ξύλα, γάντζους, κ.λ.π. Ακόμη, ποτέ δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται1) γάντζους, κ.λ.π. Ακόμη, ποτέ δεν πιέζουμε το δέρμα γιατί τραυματίζεται ρούχο. Ποτέ δεν το κυλάμε.

2) πολύ εύκολα. Αντί γι’ αυτά, φτιάχνουμε πρόχειρο φορείο με Απομακρύνετε τους περίεργους και ζητήστε βοήθεια μόνο από ένα άτομο.

Άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με τη προστασία των δελφινιών είναι οι Alnitak Marine Research Centre, BlueWorld, Cetacean Alliance, CIRCE , Delphis, MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Tethys Research Institute, Whale and Dolphin Conservation Society και WWF Ελλάς. Οι εν λόγω οργανώσεις καλούν τα δύο αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή Natura που βρίσκεται ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος. Η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητη καθώς η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και των ιχθυαποθεμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου